Privirea coborîtă: stîngeneală, perfidie, disimulare |
Eficacitatea comunicării este determinată nu numai de modul în care cuvintele interlocutorului, dar, de asemenea, capacitatea de a interpreta informațiile vizuale, aspectul partenerului , expresiile sale faciale și gesturi, mișcări ale corpului, postura, distanta, ritmul și tonul de discurs. La urma urmei, chiar dacă limba este instrumentul cel mai eficient și productiv de comunicare umană, însă el nu este singurul instrument. Trasmiterea informației în comunicarea face-to-face: 55 la sută prin limbajul corporal, 38 la sută prin paralimbaj și abia 7 la sută prin limbajul verbal (Albert Mehrabian) . Împreună cu limba există un număr destul de mare de moduri de a comunica, care, de asemenea, pot servi ca un mijloc de comunicare a informațiilor, iar aceste forme de comunicare, oamenii de stiinta au combinat noțiunea de "comunicare nonverbală." Gesturi, expresii faciale, postură, haine, coafuri, obiectele din jurul nostru, familiare pentru noi de acțiune - acestea sunt un anumit tip de mesaje, cunoscut sub numele de mesaje nonverbale, care are loc fără folosirea de cuvinte. Ei au reprezentat pentru restul de 65% din informațiile transmise în procesul de comunicare. Aceste tipuri de elemente a comportamentului interlocutorului contribuie la un grad ridicat de înțelegere reciprocă. Urmărirea acestei informații în orice act de comunicare ne oferă informații despre morală și pențialul personal al partenerului de viață interioară, starea de spirit, sentimente și experiențe, intentiile si asteptarile, gradul de hotărâre sau de lipsa acestora.
Comunicarea nonverbală este schimbul de comunicare între ființele umane și interpretarea lor. Cu toate acestea, în caz de nevoie, este ușor de a face un semn înțeles doar să o inițiați câteva simboluri (tuse normală poate fi cu ușurință un semnal, un avertisment cu privire la apariția autorităților) .
Ambele mîini întinse, cu palmele orientate în jos:dorinţa de a reinstaura calmul. |
O altă serie de elemente paralingvistice sunt expresiile faciale și mișcările corporale. Uneori, expresiile sunt mai plate, mai limitate, dar când fața este mobilă, ea comunică despre sentimentele noastre, despre atitudinile față de cei de față, sau față de cele ce constituie subiectul discuției. Mimica și mișcările corporale spun mai mult decât vrem noi să lăsăm să se înțeleagă. Când nu sunt controlate conștient, aceste mișcări ne trădează starea internă, vorbesc despre noi. Sunt popoare foarte expresive, cu mimica bogată, și popoare cu mimica ștearsă. De asemenea, prin comunicarea nonverbală înseamnă că aflăm mai multe despre atitudinea în care o împărtășesc reciproc, apropierea sau depărtarea lor, tipul lor de relație (dominație - dependență), precum și dinamica relației lor. Și, în sfârșit, că sunt informații despre relația de comunicare a participanților la situația în sine: în ce măsură se simt confortabil în ea, mă întreb dacă acestea dorește să comunice sau să scape mai repede de ea .
În procesul de comunicare interculturală este comunicarea nonverbală și componenta sa corelat cu comunicarea verbală. Elementele de comunicare verbală și nonverbală poate completa, să respingă și să înlocuiască unul pe altul. În practică, această relație se poate manifesta în mai multe moduri. Acești parametri sunt:
1) Comunicarea nonverbală poate completa mesajul verbal.
Capul înclinat, susţinut de o mînă: lehamite, oboseală |
2) comportament nonverbal poate intra în conflict cu mesaje verbale.
Dacă nu te uiți în ochii tovarășul său și spune, "Din moment ce este foarte plăcut să vorbească," înseamnă că informațiile nonverbale contrazice cuvintele omului. Dacă vă spun că sunt bucuros să văd pe cineva, dar se încrunta, spune, uscat și rece, o altă persoană, probabil, va pune la îndoială sinceritatea ta.
Gestul de a se juca cu o şuviţă de păr:dorinţa de a seduce, îndoială, ezitări,tergiversări, plictiseală, dezgust. |
4) acțiunile nonverbale poate servi ca autoritatile de reglementare de comunicare verbală.
Regulamentul este utilizarea de indicii nonverbale pentru a coordona interacțiunea dintre oameni. Pentru a întreține o conversație se folosesc de multe ori simboluri care înlocuiesc cuvintele: gesturile, a schimba poziția, a atinge pe cineva, etc
5) Acțiune nonverbală poate fi repetat mesajul verbal: Vă rugăm să vorbiți mai încet, urmată de aplicarea a degetului arătător la buze.
Oamenii folosesc comunicarea nonverbală, în vederea unei mai bune, mai precise și mai clare exprimare a gândurilor, sentimentelor și emoțiilor. Acest lucru este comun tuturor culturilor, deși în unele culturi unele semne dau un înțeles diferit. Prin urmare, pentru a comunica cu oameni din alte culturi e bine să cunoşt și să înțelegi formele nonverbale de comunicare.
0 comments:
Post a Comment