Friday, 21 March 2014

Evoluţia regiunii din Nagorno-Karabah


Istoricul grec Strabo şi cronicile armene susţin că partea de vest a teritoriului modern al Azerbaidjanului până în secolul V a fost populat de armeni, iar partea de  est de albanezi. Azerii orinal erau nomazi turci care treptat s-au stabilit pe câmpiile din Caucaz. Contactul  dintre populaţia băştinaşă albaneză şi triburile turci stabilite a avut loc începând cu secolul IV, dar amestecul acestor populaţii a început doar în secolul XI.
The map of Orontid (Yervaduni) Armenia - during 4-th - 3-th centuries B.C.
Din secolul VI î. Hr.  Teritoriul Armeniei şi Azerbaidjanului de astăzi  au fost ocupate pe rând de persani, grecii lui Alexandru Macedon (sec.  IV î. Hr.)  sau romani   (sec.  I î. Hr.) .
În secolul XVII şi la începutul secolului XVIII, Imperiul Otoman a luptat în numeroase războaie împotriva Imperiului Persan pentru controlul Caucazului. După 1722 a avut loc dezintegrarea dinastiei Savafide şi Caucazul a intrat în sfera de influenţă otomană. 
La mijlocul secolului  al XVIII-lea , Azerbaidjanul trecea printr-o fragmentare feudală fiind împărşită în hanate independente. Karabahul de Munte era parte a  hanatului azer  Karabah, suprapus peste teritoriul dintre Kura şi Araks. Problema acestor hanate era că se aflau în mijlocul luptelor de influenţă în Caucaz,  exercitate  de Rusia Ţaristă, Iranul şi Imperiul Otoman.
Armenian Kingdom of Cilicia 1199-1375
Karabahul a fost schimbat  între  arabi, turci, mongoli şi persani până în secolul al XIV, dar populaţia regiunii a rămas în mare parte armeană. În secolul XIV, un lider armean a  dobândit din partea dinastiei Safavid  un statut de autonomie pentru acesată zonă.
Dorinţa Rusiei de a domina regiunea caucaziană a determinat cucerirea mai multor hanate între 1806-1809, fapt ce a determinat cele două războaie ruso-persoane (1812-1813 şi 1825-1826). Tratatele de pace de la Gulistan şi tratatul de pace de la  Turkmenchaz din data de 10 februarie 1828, partea de nord  a Azerbaidjanului a fost anexată la Rusia iar sudul a rămas Iranului. Înfrângerea Rusiei în războiul Crimeei a revigorat pentru o bună perioadă de timp Imperiul Otoman, aspect care putea  pune în pericol  graniţa Caucaziană.

Karabakh ethnic map
Armenii erau percepuţi ca aliaţi naturali ai ruşilor, pe când azeri ca un  potenţial rival, Rusia a iniţiat campania de mutarea masivă a armenilor în regiunea Karbahului de Sus  locuit de azeri în majoritate, acest proces de strămutare  a fost făcut din cauza  neîncrederii Rusiei în musulmani  în special  după războaiele turco-ruseşti din 1855-56  pentru a stabiliza controlul său asupra regiunii Rusia a încurajat schimburile de populaţii şi după războiul ruso-turc din 1877-1879 s-a făcut o strămutare mai largă a populaţiei armene din Imepriul Otoman şi Persan stabilidu-se în regiunile Caucazului dominate  de ruşi.
După revoluţia bolşevică din 1917 a fost înfiinţată federaţia Transcaucaziană sprijintă iniţial de grupurile politice dominante din cele trei ţări, care şi-a proclamat independenţa în aprilie 1918. După o scurtă  perioadă era evident că interesele că interesele celor 3 populaţii nu pot fi îmbinate, la 28 mai 1918, Azerbaidjanul şi Armenia şi-au declarat independenţa. Conferinţa de Pace de la Paris  a recunoscut dreptul Azerbaidjanului asupra Karabahului, odată cu recunoaşterea independenţei celor trei republici din Caucazul de Sud, Azerbaidjan,  Georgia şi Armenia.
La 7 iulie 1923, guvernul azer a adoptat un decret care aproba formarea unei regiuni autonome cu centrul administrativ în Hankendi, în zona armeană a Karbahului, apoi la 16 iulie s-a hotărât lărgirea teritoriului regiunii autonome, cu includerea oraşelor Şuşa şi câteva zone  din Karabahul de Jos, la 18 septembrie 1923, centrul administrativ a fost numit  Stepanakert.
Numele este un amestec azero-persană: ,,gara’’ înseamnă negru în azeră, iar  ,, bakh’’ semnifică grădină în persană, terminaţia ,,bah’’  fiind doar o rusificare din perioada sovietică, iar cea dea doua parte Nagorno  înseamnă  în rusă muntoasă.
Limba azeră ca şi alte limbi  turcice până la cucerirea rusă nu a avut un nume propriu. În perioada medievală populaţia turcică din Azerbaidjan se numeau ,, tucii’’ în timp ce turcii contemporani erau cunoscuţi ca ,, otomani’’ . Limba turcă vorbită în Turcia de azi şi limba azeră fiind reprezentatele  familiei  limbilor altaice, fac parte din ramura oguză a limbilor turcice.  După ocupaţia Caucazului, ruşii  au numit populaţia  turcofonă din sud-esstul regiunii ,, tătarii caucazieni’’. După revoluţia rusă din 1905 inteligenţa azeră a avut grijă de reanimearea etnonimului  ,, turc’’  sub forma de  de ,, turca azerbaidjană’’, pentru a nu se face confuzie cu turca otomană. Având în vedere  fenomenul  Republica Azerbaidjanul ( 1918-1920), încerca să introducă  etnonimul azeri sau azerbaidjeni ca denumire a populaţiei  turcice din Azerbaidjan.  Proclamarea  Republicii Turciei  şi renunţarea de către Ataturk la etnonimul  ,, otoman’’ a provocat  o confuzie. 



Recomand articolul Conflictul din Nagorno-Karabah 

Conflictul din Nagorno-Karabah este conflictul cel mai longeviv din spaţiul ex-sovietic. S-a caracterizat prin violenţă, progromuri, expulzări reciproce a cetăţenilor rivali, taxe vamale conjucturale, atacuri şi contraatacuri reciproce. Ostilităţile au debutat prin conflictul instituţional din februarie 1988, când Provincia Autonomă Nagorno-Karabah (NKAO), înfiinţată la 7 iulie 1923, Provincia Autonomă Nagorno – Karabah cu capitala la Stepanakert Read more »



Saturday, 15 March 2014

Flota Rusă din Marea Neagră. (Galerie FOTO)

Divizia 30 Nave de suprafaţă:
1.    Brigada 11 Nave de suprafaţă – format din  crucişătorul Moskva, Distrugătoarele  Kerci şi Smetlivîi şi fregatele Ladni şi Pitlivîi.

crucişătorul Moskva
Crucişătorul Moskva
Distrugătorul  Kerci
Distrugătorul Smetlivîi
Fregatul Ladni
Fregatul Pitlivîi

2.    Brigada 197 Nave de Debarcare  - care are în compunere şapte nave mari de debarcare.

  •  3 nave de desant din clasa Tapir ( Nicolai Filcenkov, Orsk, Saratov)
    Nicolai Filcenkov
    Orsk
    Saratov
  • 4 nave de desant din clasa 775 (Azov, Novocerkassk, Cezar Kunikov, Iamal).

    Azov
     

    Novocerkassk

      
    Cezar Kunikov

    Iamal
      
Divizionul 247 Submarine  - având în compunere un submarin clasa Kilo (Alrosa)  şi un submarin clasa Tango ( B - 380 Sfântul Gheorghe ) .

 
Submarinul Alrosa

 
 Submarin B - 380 Sfântul Gheorghe

Brigada  41  Nave purtătoare de rachete:
1.    Divizionul  295, Sulinski, de Vedete Purtătoare de Rachete format din cinci nave (R - 60, R - 71,  R - 109, R - 239,   R - 334 Ivanoveţ). 

R - 60
R - 71
R - 109


R - 239
R - 334 Ivanoveţ

2.    Divizionul  166, Novorosiisk, Vedete Purtătoare de Rachete format din patru nave ( Bora, Miraj, Samum, Ştil) . 

 
Bora

 
Miraj



Samum
Ştil

Brigada 184 de Apărare Costieră Novorosiisk
:

1.  Divizionul 181 Nave Antisubmarin: 3 corvete din clasa Albatros ( Eisk, Kasimov, Povorino). 
Eisk
 
Kasimov

 
Povorino

2.  Divizionul 170  Dragoare de Mine:
  •  3 dragoare maritime din clasa 266M – Avkvamarin (Jelezniakov, Pikul, Zaharin)
Jelezniakov
 
Pikul

 
Zaharin


  •  2 dragoare de radă din clasa Iakont ( Apele Minerale, Ilin).
 
Apele Minerale

 
Ilin

Divizia  Aviaţie  Maritimă cu sediul la Sevastopol  este formată din:
1.    Regimentul 872 Independent de  elicoptere Antisubmarine, staţionat la Kacea.
2.    Regimentul  917 mixt Independent de Aviaţie staţionat  la Kacea.
3.    Escadrila Independentă de Aviaţie de Asalt, staţionată la Gvardessikoe.

Forţele terestre  sunt compuse din:     

O brigadă de  forţe speciale, la sevastopol.
Brigada 810  Infanterie Marină, la Kazakia.

Brigada  68  Nave  de apărare Costieră:
1.    Divizionul  400 Nave Antisubmarin – format din 4 corvete
(Alecsandroveţ, Muromeţ, Suzdaleţ, Vladimireţ).
 
Alecsandroveţ

 
Muromeţ

 
Suzdaleţ
Vladimireţ


2.    Divizionul  418 Dragoare de Mine – format  din  4 dragoare maritime  (Ivan Golubeţ, Kovroleţ, Turbinist, Vice-Amiral Jukov).

Ivan Golubeţ
Kovroleţ
 
Turbinist

 
Vice-Amiral Jukov





 Recomand şi articolul : Dosarul Flota (Factorul militar rus în Ucraina)

După încheierea războilui rece, destrămarea Uniunii Sovietice a marcat începutul unei perioade confuze în Forţele Maritime Militare. Subiectul principal al acestu material va fi flota din Marea Neagră care la momentul respectiv avea în dotare 635 de nave cu un efectiv de circa 70 000 de oameni, după 1995 ea a rămas cu 14 submarine, 31 de nave de suprafaţă şi de coastă, 125 de avioane de luptă, 85 de elicoptere şi 40 000  read more ...

Saturday, 1 March 2014

Evoluţia regiunii Transnistrene

Pentru toți liderii ruşi din Imperiului Țarist, Uniunea Sovietică sau Rusia post-sovietică, regiunea Transnistriei a reprezentat un cap de pod-cheie care oferea accesul spre Balcani, delta Dunării, Marea Neagră. Păstrarea Tiraspolului căpăta o semnificație strategică crucială pentru Rusia al cărei pierderi ar echivala cu pierderea capului de pod rusesc în Europa de sud-est și reculul liniei sale strategice.
În 1924 regimul sovietic de la Moscova a organizat politic regiunea de stângă a Nistrului ca Republica Autonomă Moldovenească (RSSAM) în cadrul republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în timp în care restul teritoriul Republicii Moldova făcea parte din România Mare. URSS a trimis României la 26 iunie 1940 o notă ultimativă prin care propune cedarea în 24 de ore a Basarabiei și Bucovinei de Nord, urmată de a doua, în noaptea de 27/28 iunie 1940 prin care se cerea evacuarea în 4 zile a Basarabiei și Bucovinei de Nord. Acordul sovieto-român din 28 iunie 1940 reprezintă de fapt răspunsul guvernului român la a doua nota ultimativă sovietică prin care acestea au declarat că pentru a evita recurgerea la forță și la deschiderea ostilităților este nevoit să accepte condițiile de evacuare. URSS a ocupat total din teritoriul României suprafața de 50762 km și o populație de 3, 34 milioane locuitori iar 53% erau români.
La 2 august 1940 regiunea transnitreană, fără a cuprinde și cele câteva raoiane ucrainene care intrau în componența RSSAM a fost proclamată RSS. Moldovenească ca stat component al URSS. În perioada sovietică la Odesa a fost instalat comandamentul Armatei a XIV-a trupă de elită care acoperea flancul de sud-vest european al URSS și care avea ca misiune de a înainta în caz de ,, agresiune militară,, în regiunea balcanică. După destrămarea URSS și proclamarea independenței Ucrainei în 1991, comandamentul Armatei a XIV-a a fost trasnferat la Tiraspol, îndeplinind astfel planul strategic al Ecaterinei a II-a care decisese instalarea unui avanpost militar al forțelor rusești în Transnistria acum două secole.
      În decursul anilor 1989-1992, Azerbaidjaul, Georgia, Armenia şi Moldova a avut parte de un conflict intern întreținut de Moscova, Nagorno-Karabah din Azerbaijan, Osetia de Sud şi Abhazia din Georgia, în Moldova Transinstria a devenit unul din punctele nevralgice ale spațiului post sovietic. Summitul CSI de la Minsk de la 14 februarie 1992 Mircea Snegur a condamnat prezența Armatei a XIV-a pe teritoriul republicii Moldova al cărei statut era pentru președintele republicii de armată străină pe teritoriul unei stat suveran. Conflictul din Transnistria s-a încadrat în logica menținerii republicii Moldova în sfera de influența rusească și a împiedicării realizării unirii cu România după modelul celor două Germanii. Neavând ieșire la Marea Neagră nu prezintă nici valoarea geostrategică a Georgiei, la fel nu dispune nici de rezervele energetice ale Azerbaidjanului mai mult Moldova a primit o lovitură energetică, fiind un stat fără resurse naturale este dependentă de resursele energetice rusești care militează pentru recunoașterea neutralității permanente, stipulată de altfel în Constituție din 1994, autoritățile de la Chișinău au urmărit să sublinieze că raporturile Republicii Moldova cu NATO sunt subordonate principiului constituțional de neutralitate permanetă al țării care rămâne a fi punctul central al sistemului de securitate al Republicii Moldova.
    Rusia a pregătit o nouă schemă de soluționare a conflictelor înghețate în Georgia și Republica Moldova, reintegrarea teritorială cu prețul acceptării de către acestea a federalismului pe plan intern, cu republicile secesioniste și a menținerii neutralității permanente pe plan extern. În noiembrie 2003 președintele Republicii Moldova a fost pe punctul de a semna Memorandumul Kozac propusă Republicii Moldova de către Moscova ce prezenta un plan de reglementare a chestiunii transnistrene prin reintegrarea acesteia cu Republica Moldova. Confrom acestuia, Republica Moldova urma să ia forma unui stat federal compus dintr-un teritoriu federal și două subiecte, Transnistria și Găgăuzia în cadrul căreia fiecare subiect ar fi beneficiat de o constituție și simboluri de stat, organe legislative, executive, juridice și fiscale proprii, precum și atribute de politică externă. Prin investirea cu dreptul de a semna tratate internaționale și de a avea o participare individuală în cadrul organizațiilor internaționale, ba chiar cu reprezentare în alte state, fără a avea misiuni diplomatice sau consulare subiectele federale obțineau astfel atribute specifice unei structuri de stat consolidate. Pe plan extern, statul federal moldovenesc trebuia să promoveze doctrina de neutralitate permanentă ccea ce presupune demilitarizarea sa și interdicția de a participa la alianțe sau blocuri militare , fără a preciza în schimb termenul de evacuare a trupelor ruse de pe malul stâng a Nistrului.
    La 8 mai 2008 în  parlamentul Republicii Moldova a adoptat Concepția de Securitate Națională conform acestui act, problemele de geopolitică internă ale Repuplicii Moldova sunt direct conectate la evoluția contextului regional, precizând că reglementarea conflictului din Transnistria care a încetat să mai fie o problemă internă a Republicii Moldova, fiind o problemă de securitatea regionlă a cărei soluții cere implicarea factorilor externi ca UE și SUA.
   Sprijinul rusesc pentru republicile separatiste Abhazia și Osetia de Sud, precum și intervenția militară din august 2008 au avut scopul de a pedepsi Georgia pentru atitudinea ostentativă pro-occidentală și anti-rusă și a spulbera pe termen scurt orice vis al georgienilor de integrare în structurile euroatalentice. Chiar dacă Rusia și-a justificat intervenția prin necesitatea de a-și proteja cetățenii în Osetia de Sud, este evident că rațiunea a fost de a oferi o lecție republicilor ex-sovietice recalcitrante al căror comportament este în contradicție cu vectorul rusesc la nivel regional și global. O lecţie prost învăţată de ucraineni având problema Peninsulei Crimeea (oferită Ucrainei în 1954 de către Sovietul) aici se adaugă și problema Mării Azov deși practic, ea este un lac de doar 38 000 km pătrați, procuparea Moscovei este că delimitarea bazinului mării între Rusia și Ucraina va atrage pericolul cu navele NATO să se furișeze și să amenințe centrul Rusiei. Republica Moldova nu reprezintă nici o amenințare pentru nimeni și nimeni nu are nevoie, în mod special de el, un stat care nu are reprezentarea sentimentală pentru Rusia ca și Ucraina, spre exemplu nu este leagănul statalității slave, cum spunea Brzesinki, o Rusie fără Ucraina își pierde calitatea de imperiu euroasiatic, și devine un stat Asiatic, o Ucraină care la moment se zbate între fragmentare și impunerea democrației – sub influența Occidentului.
    Refuzul de la Tbilisi de a fi o ţară neutră, precum și insistența de a continua demersurile privind aderarea Georgiei la NATO a precipitat confruntarea militară din august 2008 din Osetia de Sud. Moscova exercită o influență deosebită asupra Moldovei prin întreținerea conflicului din Transnistria interesul relativ al NATO și UE pentru Republica Moldova complică foarte mult lucrurile. Moldova şi-a propus a fi un stat europeană însă acest obiectiv va fi irealizabil până cind locuitorii Republicii Moldova nu le vor percepe ca viitoare elemente de confort personal: salarii mari, infrastructura, calitate in sanatate, educatie, justitie, dezvoltare economica si securitate nationala. Reformele sunt necesare pentru a schimba în totalitate ordinea socială şi pe cea a instituţiilor. Realităţile actuale impun perfecţionarea metodelor, instumentelor, strategiilor de care dispune Republica Moldova, pentru a face faţă provocărilor şi riscurilor şi pentru stabilirea unor direcţii de acţiune precise clare în domenii precum: domeniul politico-administrativ, în domeniul social, în domeniul educaţiei, cercetării şi culturii, în domeniul siguranţei naţionale şi ordinii publice, în domeniul polticii externe.